jump to navigation

En liten tanke ang. hur män beter sig i TV. fredag, augusti 18, 2006

Posted by Mig själv in Allmänt om D.H. i media.
trackback

Få av oss har onekligen undgått att ha hört om, sett på, och grubblat över hur Dick Harrisons kvinnliga medtävlande, programledaren Ellinor Persson har fått emottaga ofrivilliga kramar och pussar av Lundaprofessorn i 2004 års upplaga av SVTs kultunderhållningsserie På Spåret. ”Nej, sådant har man ju aldrig sett maken till tidigare i svensk TV, usch så vidrigt”, och ”karln är ju sjuk” är bara några av de uttalanden man hört på stan, varstans på universitetet, internet, och t.o.m. hemma vid köksbordet. Jo, visst kan man ifrågasätta det, men varför har aldrig fallet Magnus Härenstam tagits upp i konversationer som dessa? Den ständigt småleende runde glasögonprydde mannen i kostym och slips, f.d. programledare för en av de mest framgångsrika frågesporterna i TV, som alltid har ett leende på läpparna. Efter varje avslutat avsnitt, förutsatt att en eller flera av deltagarna var av det motsatta könet missade han aldrig ett tillfälle att efter finalerna omfamna dem, och ge dem en blöt kyss på båda kinderna! Det är något man ofta ser i andra länder, som i Storbritannien, men seden har inte riktigt slått rot i på andra håll i norra Europa, i synnerhet Sverige – såvida det inte är två tjejkompisar som möts. Men att som en känd manlig TV-personlighet ha gjort något sådant här i TV fyra dagar i veckan, i vetskap om att programmet hade höga tittarsiffror, är inte det minst lika vidrigt? Jag undrar vad de kvinnnliga deltagarnas respektive hade att säga om detta…

Men när allt kommer till kritan, ändå, är det inte männens könsdrift och hormoner som spelar in här?

Annonser

Kommentarer»

1. lundensis - söndag, september 3, 2006

Jag äger bara en bok av Harrison, den om tidig medeltid. Han verkar dock vara en skön lirare. Jag är själv lundensisk excentriker samt allergisk mot politisk korrekhet så jag förstår att uppskatta sådant.

Vad pysslar han med nuförtiden? Några nya spännande projekt som man bör följa?

2. lundensis - söndag, september 3, 2006

Men när allt kommer till kritan, ändå, är det inte männens könsdrift och hormoner som spelar in här?

Det är så jävla lätt att bli uthängd i det här landet. Om man tar någon på röven på fyllan eller uttalar sig kritiskt om något av PK-nomenklaturans tabun, så stämplas och stigmatiseras man som ett vedervärdigt monster. OK, det är inte klockrent att hålla på och tafsa på tjejer men det är å andra sidan inte något man bör dra professionella växlar på. Vårt samhällsklimat är verkligen kvävande för fria tänkare. Bara en sån sak som att det är obligatoriska genusperspektiv på alla kurser…

3. Arkivarie - söndag, februari 4, 2007

Det är vanlig i många länder att folk pussar och kramar varandra utan att det betyder nånting snuskig, så jag tror inte att det bero på ”männens könsdrift och hormoner som spelar in här?” Jag kramar ju min hund (och pussar honom också!) utan att det betyder särskilt mycket. 🙂

4. Emil Strand - tisdag, september 16, 2008

Men ett visst egen ansvar har man för sina handlingar och Dick Harrisson har överskridit gränsen i den sk. ”Dick Harrisson affären” där han 2004 fälldes av statens ansvarsnämnd efter hans beteende mot en kvinlig doktorand och fick en varning. Det var också detta som föranledde Aftonbladets löpsedel den 22 januari 2005 om ”På spåret-vinnaren SEXMOBBADE kvinna på jobbet”.

Efter att ha haft Dick Harrison som lärare under ett antal terminer i Lund har jag själv sätt hur han kan behandla kvinnliga kollegor. Och hans agerande i förodet till boken ”Förrädaren, skökan och självmördaren” vittnar om en tämligen anmärkningsvärd beskrivning av kollegor.

Jag vill med detta på intet förta hans fantastiska insatser som folkbildare och han är troligtvis en av de absolut bästa lärarna på universitet med en pedagogisk förmåga kombinerat med en kunnighet som saknar motstycke. Men jag tycker inte att detta är försvar för den förnedring han utsatt vissa av sina kollegor för.

5. alterthedomesticest - onsdag, januari 23, 2013

Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: