jump to navigation

Västergarn: Dag 1 torsdag, juli 12, 2007

Posted by Mig själv in Blandat, Västergarn.
trackback

Allt känns så annorlunda på västergarnsgrävningen. Ingen koordinatpinneutsättningsritual, utgrävning i kvadratmeterstora rutor som om det vore en boplatsutgrävning. Inget anläggningsbeskrivningsskrivande. Och ingen dagbok! Vad är en utgrävning utan en dagbok? Det är ju i den som man förevigar alla roliga minnen, skämt, citat etc. för framtidens arkeologer och andra intresserade som nosar i ATA efter dokumentationsmaterial från just denna plats detta herrens år 2007!

Men i alla fall… dagen i kort!

– Väcktes av att (ös)regnet smattrade på fönsterrutorna. Låg kvar en stund till och undrade om första grävdagen var inställd med tanke på att vi inte har någon form av skydd att ställa över schakten. Regn var enligt tv-meteorologerna att vänta under större delen av dagen. Skickade därför ett SMS till grävledaren (trodde jag). Det visade sig sedan att jag hade fått fel nummer och att SMS:et istället hade kommit fram till någon annan. En förvirrad gubbe verkade det som. Om han var en västergarnsbo och som fick för sig att han omedvetet hade beställt intrång i sin trädgård förtäljer inte historien.

– Köpte busskort på busstationen mellan Söder- och Österport av en sur jävel. Har konstaterat att Länstrafiken på Gotland inte är bättre än Stockholms Lokaltrafik där hemma.

– Framme i Västergarn. Hela gruppen tog en snabb promenad på den vikingatida stadsvallen, söder om kyrkan. Dock bara en liten bit. Sen tillbaka och en presentation av varje schackt innan avtorvningen. Sex grupper totalt: en precis väster om kyrkruinen, om ska leta efter ett förmodat fristående klocktorn; en som ska gräva en förmodad husgrund; en som kanske kommer hitta en del av den vikinga- / medeltida vägen till kyrkogården; tre förmodade gravar (jag är i en av dem, weee!).

– Grävtajm! Fram med skärslevarna. Det märktes inte att norskan i vår grupp (som består av mig själv, norskan, en vitryss, en kille / man från Samoa, och två svenskar (killar de också)) och inte de andra norrmännen för den delen, inte hade grävt förut. Jag vägrade tro på att man i Norge inte var kvalificerad nog att gräva förrän efter tredje året.

– Det verkar som om vi har hamnat på en djurkyrkogård; nästan allt som påträffades idag var (förutom jord…) ben av de flesta djur som vi antog kunde ha förekommit i den dåvarande hamnen; får, någon typ av boskap, hund / räv, gris, och fisk. Naturligtvis behöver dessa inte vara vikingatida, men varför inte? Det får tiden utvisa. Jag fascineras fortfarande av hur osteologerna har förmågan att bestämma djurart och bentyp så pass snabbt, utan några referenser framför sig eller något. Men det mest spektakulära fyndet var tre mynt som såg ut som mynt men som ändå inte kan ha varit mynt. De var runda, hade någon sorts symbol på ena sidan, men var lövtunna och således lövlätta.

– Solen tittade fram vid lunch förresten. Resten av dagen var het, het, het. Någon som har dansat soldansen verkar det som.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: